May 23, 2012

America's cup Venecija 2012.




U subotu ujutro zaputili smo se na zadnji dan America's cup regate koja se vozila u Veneciji. Bila je to prilika vidjeti i osjetiti djelić atmosfere tog elitnog natjecanja.
Početak jedrenja na katamaranima
Dok smo ostavili auto, i probijali se kroz kanale i uličice da dođemo do Trga Sv. Marka, vrijeme je curilo, naime htjeli smo prisustvovati i isplovljavanju iz Arsenala. Arsenal je staro Venecijansko brodogradilište, smješteno na istočnoj strani. Jako je fora jer izgleda kao velika utvrda sa bazenom. Tamo su bile smještene i ekipe Americas Cup-a. Prelazeći Veliki kanal na zadnjem mostu (Academija) ugledali smo velika crna i crvena krila kako se šepure pred Sv. Markom. Pohitali smo tamo, kao i milijuni drugih ljudi, riva je velika i moglo se gledati. Čak i na mostovima koji su bili povišeni i puni ljudi dalo se smjestiti i promatrati velika krila katamarana koja su prolazila tik uz obalu. Polje je bilo postavljeno skroz istočno. Bio je to nekakav trokut, nije se dalo baš razaznati tko vodi i koji plov i di je cilj, jer je u moru gomila brodova: sudački, od ekipa, zatim brodovi koji glume bove..i još milion i jedan policijski, karabinjeri, Garda di finanza, helikopter nadlijeće i snima.
Katamarani izgledaju prekrasno. Polje je jako malo, i manevri traju malo. Genaker se stavlja i skida 2 x u jednoj minuti. Vjetra je bilo malo, a brodovi bez problema plove na jednome trupu. Čarobno.
Oko 5 je sve završilo. Energy i Artemis su napravili još đir do Trga Sv. Marka. Zatim je počela jurnjava talijanskih snaga na svemu što ide morem, pod sirenama. Kaos. Katamarane je gumenjak odvukao natrag u Arsenal. Inače u ovom trenutku u Arsenalu je postavljen Nautički muzej i tamo ima starih brodova i podmornica, kroz čije instalacije treba proći da bi se došlo do ekipa. Ulaz do ekipa je slobodan. Brodovi su vezani u tom bazenu za bove. U Arsenalu su postavljeni šatori, video wall-ovi na kojima se pratila regata. Ekipe se muvaju, može se popiti i pojesti. Prodaju se i majice omiljenih timova. Jedino što je sve pretjerano skupo. Oracle majca košta 40Eur-a,i još k tome nema brojeva. Uspjeli smo vidjeti neke ekipe, i Rusela Coutsa, koji mi je prošao preblizu pa sam uhvatio samo dio lica. Sve u svemu fora.
Idem i iduće godine. 

No comments:

Post a Comment